Beautiful

Igår var jag på minnegudtjänst i Gunnarskogs kyrka.
Ceremonin var vacker, båren var fint smyckad och solister och officiant gjorde ett toppenjobb.
Jag hade aldrig träffat den bortgångne, men ändå är jag honom evigt tacksam för att han givit mig en så vacker vän, Emmelie.



Lights are fading, but I'll see you soon again

Tack.

SAMSTAG 19. JUNI IN DEUTSCHLAND

Åt frukost med hela familjen vid halv 10-tiden, och begav mig sedan ensam ut på mitt första tyska äventyr! 10.19 tog jag buss 54 från Ober Olmer Straße in till Mainz, till Hauptbanhof West närmare bestämt.
Hauptbanhof West Schillerplatz

Efter ett tags irrande hittade jag fram till St Stephan Kirche igen, dit jag skulle gå för att fotografera lite mer. Sagt och gjort, och efter det tog jag mig in till centrum på Altstadt till Mainzer Dom, domkyrkan. Det var nog ett mitt livs största upplevelser! Det hölls katolsk högmässa därinne, så det var flera hundra personer där, och de använde så mycket rökelse att jag fick en himmelsk upplevelse bara av den. Jag tror på allvar att det skulle gå in minst 5 Gunnarskogs kyrka inne i domkyrkan. Det var sjukt stort! Den byggdes på 900-talet och i kyrkfönstren fanns målningar och vapen samt namn på alla kardinaler, domare osv för kyrkan sedan dess.
I kyrkgångarna utmed ytterväggarna fanns 5 öppna kapell på vardera sidorna, med egna FANTASTISKA altartavlor och egna bänkrader där man kunde hålla egen andakt. Några kort blev det dock inte med tanke på mässan som hölls.
Mot klostergården på ena sidan kyrkan fanns det långa gångar med skulpturer från alla tider. Golven var täckta av gravstenar. Det var en så häftigt!
Mainzer Dom

Gångarna i klostergården

Efter den kyrkliga upplevelsen var jag tvungen att få tänka på något annat så jag ägnade mig åt lite ytlig shopping och införskaffade en svart klänning, ett par jeans, en vit t-shirt, ett vitt tublinne och ett par lila paljett-örhängen.
Åt gjorde jag på Novum igen, den här gången Putenbrust mit taglietti und tomatensauce und Parmesan. Typ kalkon med pasta och tomatsås alltså.
Efter det vandrade jag vidare genom Altstadt Mainz och hittade såsmåningom fram till Naturhistoriska museet. JIPPIE! Inträdet var dessutom bara 1 euro, ännu mera jippie! Själva museet var dock inte så jättehäftigt, mest var det väldigt läskigt med alla döda djur då det nästan bara var jag där. Det häftigaste var ett Tyrannosaurius Rex-kranium. Det tog hela 20 min, sedan gick jga mot utgången och köpte en sten till lillasyster, en Gips från Marocko. Jag har bara bestämt att hon ska samla på stenar :)
Påväg in mot centrum hittade jag en New Yorker-butik och köpte ett par jeans till, ett neongrönt linne och ett par flip-flop sandaler.
När jag tänkte gå till bussen igen smet jag in i Mainzer Dom en gång till, och tände ett ljus för morfar. Det kändes fint.
Väl "hemma" igen åt vi vaniljpudding-grejen igen fast med cocktailfrukter i. Gött det också.
På kvällen satt jag och Anne och pratade medan Boris var på middag med sina tenniskompisar. Jag visade Facebook-bilder och hon bröllops- och barn-foton.
Sängen efter det...
k.a

FREITAG 18. JUNI IN DEUTSCHLAND

Gick upp efter halv 9 och åt flingor till frukost medans Anne lämnade Mats-Ole och Neele på dagis. Efter det åkte vi till Supermarketen (haha, Emmelie!) och handlade med bebisen. Väl hemma igen bakade jag SVENSKA kanelbullar på Annes begäran, medan hon målade ytterdörren för andra gången.
Till lunch åt vi (igen!) jasminris, och till det champinjon-, tomat- och sparriswook. Jag som tycker så sjukt mycket om champinjoner och sparris! NOT.
Men det gick ner det också.
På eftermiddagen var det Kinderfest på Marc Chagall-Schule. Typ hela Drais-Süd-förorten var där, åtminstone de som hade barn... Neele och jag målade fotbolls VM flaggor. Jag målade Sverige även om de inte är med i VM, och Neele målade for some reason Kamerun..?? Mats-Ole sprang mest omkring och gjorde alla oroliga för att han eventuellt-skulle-springa-ut-i-vägen. På kvällen gick jag till Supermarketen och köpte mera Pringles och lite Erdbeere. Senare kom lite gäster till Anne och Boris på fest. Kul kväll, men jag tröttnade efter några timmar med att låstas som att jag förstod ungdomdsslang-tyska...
k.a

DONNERSTAG 17. JUNI IN DEUTSCHLAND

Barnen kom och väckte mig före kl 8. GRRRRR! Jag vägrade dock att gå upp, så de fick gå till dagis utan mig. Åt en limpskiva till frukost och sen åkte jag, Anne och Birk-Jasper till Wiesbaden, en stad i Hessen på andra sidan Rhen-floden. En väldigt fin stad!
Anne, jag och Birk framför Marktkirche, en av de viktigaste evangeliska kyrkorna i Wiesbaden.
Vi gick omkring i diverse svindyra butiker där prislappen började på 100 euro. Bland annat var vi inne i en pianobutik, där jag RÖRDE VID en Steinway & Sons flygel för 550 000. EURO! Det var nog dagens upplevelse. Fikade gjorde vi på Goldstasse, där det billigaste kaffet kostade 4 euro.
På eftermiddagen låg jag på mitt rum och läste, och när die Familie åkt på Neeles gymnastikträning pratade jag i telefon med Älskling i 32 min, vilket kostade fina 128 kr.
Kvällsmaten var någon inhemsk fiskbulle- fast kycklingbulle historia. Gott trots allt. Efterrätt var någon bär-syltmix med vaniljsås. Kvällen var mycket trevligt med en hel del tyskprat med Anne och Boris.
k.a

Vackra dagar, vackra liv

Foto & edit: Amelie Malmberg- www.studiodelyria.com

Mittwoch 16.Juni in Deutschland

Jag gick upp vid 8 och åt frukost med hela familjen. Boris åkte sen till jobbet och vi lämnade ungarna på dagi.s Förmiddagen tillbringades som barnvakt åt Birk medan Anne målade ytterdörren. 11.30 hämtade vi barnen igen och åkte in till Mainz (Drais Süd är en förort). Vi (jag) besökte bl.a St. Stephan-kyrkan och kollade på Marc Chagall-fönstren. Häftigt! Alla fönster var blå, så hela kyrkan badade i ett ljusblått ljus.
St. Stephan Kirche, Mainz
Lunch åt vi på Novus Café i Mainz. Spaghetti Bolognese är mitt säkra kort i beställningsvärlden, det heter samma sak på alla språk... :) Här med gräslök och baguetter.
På eftermiddagen lekte Neele med Johanna och jag sov i en och en halv timme.
vId 4 åkte vi till Neeles simskola, som låg på en skola inne i Mainz.
Skola i Mainz

Till kvällsmat var det bröd. och efterrätt till det var vad jag skulle kalla klumpig vaniljsås med blåbär, men det var naturligtvis något annat. Lade mig tidigt efter en foto-köpa-chips-och-godis-runda i området men somnade ganska sent.
Drais Süd-området med körsbär- och sparrisodlingar.

k.a

Dienstag 15.Juni in Deutschland

Kl. 08.00 kom de två äldsta barnen Neele och Mats-Ole in till mitt rum och väckte mig. De var jätteblyga; bara tittade på mig och sa knappt ett ord. Sedan gick de sin väg och jag somnade om.
Vaknade igen runt 11 och gick upp till köket på tredje våning och åt flingor och varm högkoncentrat mjölk till frukost. Halv 12 gick jag och Anne med bebisen till dagis och hämtade Neele och Mats, och åt sedan lunch ute i 20kvm-trädgården; stekt kyckling med jasminris och kokta grönsaker.
På eftermiddagen lekte vi i "trädgården" och barnen hade tre kompisar på besök. Två av dem var bröderna Konrad och Hannes Olbricht, söner till Kai som fixade kontakten med Annes familj. En sjuårig tjej som hette Helena Geier var också där.
Jag fick byta mitt livs första barn-blöja på Birk (och överlevde) och vara allmän barnvakt under hela dagen. På kvällen kom Annes man Boris hem. Supertrevlig kille. Till kvällsmat blev det bröd, och efter det var det dags att sova igen.
k.a

Montag 14.Juni in Deutschland

Resan mot Tyskland börjde redan vid tre-tiden på eftermiddagen då det var dags att börja försöka ta sig till flygplatsen Torp i Norge. Lars ställde (o)frivilligt upp som chaufför och den gode Veronica hade lånat ut sin fars GPS. Turen gick genom Norge båten över tillfram till färjehamnen i Moss, där vi fick rulla ombord på båten till Horten.
Ombord på färjan
Därefter var det bara en halvtimme kvar till flygplatsen, och efter ett tårfyllt avsked stod jag på andra sidan gate 2 och blev helkroppsvisiterad av en kvinna i randig kostym.
Flyget till Frankfurt-Hahn tog överkomliga en och en halvtimme, och 23.15 på måndagskvällen landade jag på tysk mark. Tjejen/kvinnan hos vilkens familj jag skulle bo de nästkommande två veckorna mötte upp utanför gate 1 med sin yngste son Birk-Jasper, 7 månader på armen. Anne Ullrich är 28 år, arbetar som läkare och har tre barn; Birk-Jasper, Mats-Ole 2,5 år och Neele-Maret 4,5 år.
Resan "hem" till staden Mainz-Drais Süd och Marc Chagall Straße 8 tog en dryg time. Efter en snabb kik i fyraplanshuset (!) gick jag och lade mig i mitt eget rum (!) på mitt eget bottenplan (!) efter att ha borstat tänderna i mitt eget (!) badrum.
Mitt rum

k.a

Tysklandsresan

I våras fick jag ett litet infall att åka till Tyskland. Sagt och gjort så letade jag upp en familj jag kunde komma och bo hos, bokade flygbiljetter och sa inte något till någon förrän strax inpå. Tanken var att jag skulle blogga varje dag därifrån, men due to den bristande internetuppkopplingen fick jag skriva ner allt på papper och blogga det nu i efterhand. Så nu kommer ungefär 13 inlägg på rad, från första till sista dag. Enjoy! x)
k.a

TUNISIEN

Den 9-16 reste jag med två underbara vänner till Hammamet i Tunisien.
Jag, Emmelie och Madde hade sju vansinniga, roliga, varma, välbehövda dagar på vita sandstränder med turkost vatten och fluffiga kameler.
Vi lärde känna konstiga människor, så som Kepskillen, Väskkillen och Sliskarna, som jag fortfarande ler vid tanken åt. (För en mer detaljerad beskrivning av resan, gå in på spotlight91.blogg.se och läs Emmelies berättelse, helt fantastisk!)
Lite bilder:
U N D E R B A R T
k.a

En liten bok

Ja, mycket viktigt har helt passerat bloggen utan att nämnas.
Jag har ju skrivit en bok! Och dessutom gett ut den!
Under hela läsåret 2009/2010 kämpade jag på förfullt för att i början av april kunna hålla min egna bok i handen och med ett eget ISBN-nummer stolt kunna presentera mig själv som författare vid 19 års ålder.
Det är häftigt, men känns ändå rätt overkligt. Jag har nog inte greppat det än, att folk faktiskt vill köpa och läsa det jag skrivit.
De 100 första exemplaren sålde slut på en månad, både till klasskamrater och föräldrars arbetskollegor såväl som till människor jag aldrig träffat. Den 28/6 skrev jag på ett nytt kontrakt med förlaget om en ytterligare upplaga på 100 exemplar, och denna beräknas vara ute i handel den 13/7. De finns att köpa lite varstans på internet, bla på så stora nätbokhandlar som bokia.se och adlibris.se. Det har jag nog inte heller riktigt greppat än...
Framsidan och själva bokomslaget designades av Amelie Malmberg i samråd med mig, såklart. Hon har tagit foton och redigerat, klippt och klistrat. Sånt som hon kan bäst helt enkelt!
Här är framsidan:
Häftigt va?!
Tre tidningartiklar skrevs om boken i tre olika tidningar i början av juni: Arvika Nyheter, GATE Magasin och NWT.
Här ur GATE Magasin:
Själva texten i den artikeln hade jag skrivit själv, med viss redigering efteråt såklart. De i AN och NWT hade skrivits av Veronica Nordenberg efter en trevlig intervju i Arvika Strandpark.
Det hela känns... stort.
Hoppas att jag kommer att skriva mer i framtiden, just nu känner jag dock en viss skrivmättnad...
k.a

Life goes on

Foto: Amelie Malmberg www.studiodelyria.com
Så har man sjungit om studentens lyckliga dar och haft sina bästa ögonblick hittills i livet.
Många vackra dagar och många vackra människor att dela det med.
Betygen låg liksom vädret på topp, och allt var helt perfekt.
Redan nu känns det som en avlägsen dröm.
k.a

RSS 2.0